Normal_sleutels_kamer_huis

(Novum) - Ouderen die een sleutelkastje naast de voordeur plaatsen voor de thuishulp, moeten daar niet op bezuinigen. 'Een beetje blik' hebben inbrekers snel gekraakt. Een gecertificeerd sleutelkastje is 'enkele tientjes' duurder, maar je krijgt er meer veiligheid voor terug. Dit zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars na berichtgeving van De Persdienst vrijdag.

Uit onderzoek voor de regionale kranten blijkt dat vorig jaar 649 keer is ingebroken bij ouderen, nadat het sleutelkastje was gekraakt. Dit soort inbraken komt vaker voor doordat thuiszorgorganisaties het gebruik van sleutelkastjes vaak verplicht stellen.

"Wij zien die toename ook", aldus Buis. Een cijfer voor het schadebedrag kan hij niet noemen. Hij wijst erop dat er naast de materiële schade ook 'emotionele schade' is: "Wij horen van Slachtofferhulp Nederland dat mensen na een inbraak bang worden en niet meer kunnen slapen." Dat is volgens hem een extra reden om een paar tientjes meer te investeren in veiligheid in huis.