Normal_checklist

Een aantal artsenorganisaties en grote gezondheidsfondsen lanceert vandaag een Persoonlijke Gezondheidscheck (PGC). Deze check is volgens de initiatiefnemers het wetenschappelijke antwoord op de vele, in hun ogen, vaak onbetrouwbare gezondheidstests die (online) worden aangeboden. Dat meldt de NOS. De Volkskracht meldt dat deskundigen kritisch zijn over het effect van de nieuwe test. 

De PGC richt zich vooral op preventie en verbeteren van de leefstijl. Elke volwassen Nederlander kan op het internet een persoonlijk gezondheidsrapport laten opstellen. De reeds bestaande gezondheidschecks, leiden volgens de tegenstanders vaak tot onnodig vervolgonderzoek. Bij het vervolgonderzoek blijkt vervolgens dat er niets aan de hand is.

De check stelt vragen die een huisarts ook zou kunnen stellen. Na het beantwoorden van de vragen geeft de test adviezen die passen bij de betrokken personen. Volgens huisarts Karolien van den Brekel heeft een pilot in haar regio goed uitgepakt. “De test is vooral een goede wake-upcall”, zegt Van den Brekel. Zij denkt dat het online screenen op termijn voor minder patiënten bij de huisartsen gaat zorgen. “Een deel van de patiënten die meededen aan de pilot is meer gaan bewegen, gezonder gaan eten en minder gaan roken. Dat is winst.”

Harry de Koning, hoogleraar evaluatie van vroegopsporing van ziekten aan het Erasmus MC in Rotterdam, is nog niet overtuigd. “Een paar jaar geleden hadden we ook zoiets: het PreventieConsult. Ook een onlinetest. Die is volledig mislukt; niemand deed eraan mee”, zegt hij. “Ik vraag me af wie er überhaupt mee gaat doen. Zoals alle screenings heeft ook deze het gevaar van schijnzekerheid. Als je scores goed zijn, betekent dat niet dat je niets onder leden hebt.”

De basis van de check is gratis, voor aanvullende modules moet er betaald worden. Klik hier om de check te doen. 
 

© Nationale Zorggids