Logo_bg_logo_tcm52-25723

In 2014 heeft de Levenseindekliniek bij vier euthanasiegevallen onzorgvuldig gehandeld, zo hebben de Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE's) geoordeeld. Het gaat om de euthanasie van een 47-jarige vrouw, een vrouw van in de zeventig, een vrouw van in de tachtig en een vrouw van boven de tachtig. Dit meldt Skipr.

De Regionale Toetsingscommissies Euthanasie verklaren een euthanasiegeval als onzorgvuldig wanneer de het euthanasieverzoek vragen oproept, wanneer het verzoek nadere discussie behoeft of wanneer er vragen bestaan over de zorgvuldigheid. Volgens de RTE's heeft de Levenseindekliniek onzorgvuldig gehandeld bij de euthanasie van de 47-jarige Gaby Olthuis. Olthuis leed aan ernstige tinnitus. In januari werd al bekend dat de RTE's het handelen van de artsen onzorgvuldig vonden. Nu zijn nog drie andere gevallen bekend gemaakt. 
 
De levensbeëindiging van een depressieve vrouw van in de tachtig is onzorgvuldig gegaan. De vrouw had al dertig jaar last van depressies, maar behandelingen zoals Elektro Convulsie Therapie en antidepressiva boden geen soelaas. De vrouw diende een euthanasieverzoek in, waarop de Levenseindekliniek haar naar een klinisch geriater verwees. Deze geriater voerde na twee gesprekken de euthanasie uit. Het RTE oordeelt nu dat de arts meer tijd had moeten nemen voor gesprekken met de patiënte. Ook had de arts een extra deskundige, met psychiatrische deskundigheid, moeten raadplegen. 
 
Volgens de RTE's is in het geval van de euthanasie van een vrouw van boven de tachtig jaar niet voldoende onderbouwd dat zij ondraaglijk leed. De vrouw was opgenomen in een verpleeghuis, wat ze niet wilde. Maar volgens de RTE's had de arts meer moeite moeten doen om de ondraaglijkheid van het leiden van de vrouw te onderbouwen. Dat zij in een verpleeghuis woonde, was niet voldoende. De vrouw leed aan afasie waardoor geen communicatie met de arts mogelijk was. 
 
De levensbeëindiging van een vrouw van in de zeventig werd ook onzorgvuldig uitgevoerd. De arts had geen reserveset euthanatica bij zich. Deze set moest worden nagebracht toen de patiënte na toediening van de eerste set niet overleed. 
 
© Nationale Zorggids