Logo_fnv_zorg_en_welzijn

Een groep thuiszorgmedewerkers van de failliete zorginstelling Pantein-Vivent bezet sinds donderdagmiddag 26 februari de commissiekamer in het gemeentehuis van Oss. Zij eisen een oplossing voor goede zorg. Na het faillissement blijkt dat bij veel cliënten de zorg zonder nieuw ‘keukentafelgesprek’ gehalveerd is. Bijna alle medewerkers die zijn overgenomen door een nieuwe zorgaanbieder verliezen 25 tot 30% van hun inkomen terwijl ze wel hetzelfde werk blijven doen. Dit meldt FNV. 

Onderhandelaar Karim Skalli van FNV Zorg & Welzijn: ‘De thuiszorgmedewerkers willen een oplossing, maar worden van het kastje naar de muur gestuurd. Den haag wijst naar gemeenten en werkgevers. Gemeenten wijzen naar Den Haag en werkgevers. En werkgevers wijzen op hun beurt naar de overheid. Uiteindelijk komt de rekening bij de medewerkers en de cliënten te liggen. Zij verliezen hun werk en hun zorg."
 
Onder verantwoordelijkheid van de wethouder WMO van Oss wordt de kwaliteit van zorg verminderd en vindt er een loondump plaats. Nagenoeg alle medewerkers verliezen hun arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Zij krijgen een contract voor een paar maanden met daarbij zelfs een proeftijd ondanks hun jarenlange ervaring in de zorg. De thuiszorgmedewerkers accepteren dit niet en eisen dat alle partijen aan tafel gaan om onder leiding van bemiddelaar Doekle Terpstra tot een oplossing te komen. Vooralsnog weigert de gemeente Oss hieraan mee te werken.
 
© Nationale Zorggids