Logo_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

De homeopathische arts Jan Roxs is geschorst als arts omdat hij patiënten valse hoop gaf door te stellen dat hij ze kon genezen van de ongeneeslijke ziekte ALS. Dat heeft het regionaal tuchtcollege bepaald, meldt RTV Noord. 

Roxs beloofde de patiënten dat hij het ziekteproces zou vertragen of genezen. Hij bood hiervoor consulten aan voor 196 euro per uur. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is het immoreel om patiënten die aan de ongeneeslijke ziekte ALS lijden valse hoop te geven op genezing met homeopathische middelen. Volgens Roxs kon hij met een homeopathische behandeling de dodelijke spier- en zenuwzieke met succes behandelen. De IGZ vond dit niet kunnen en sleepte Roxs voor de tuchtrechter.

Volgens het tuchtcollege hield de homeopathische arts ook de patiëntendossiers niet goed bij. Daarnaast gaf hij niet voldoende uitleg over homeopathische geneeskunde. Dit benadeelde de patiënten. Roxs mag zijn werkzaamheden als homeopaat wel blijven uitvoeren. Dit kan omdat hij als homeopaat niet in het artsenregister hoeft te staan.

© Nationale Zorggids