Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

In ruim een kwart van de gevallen ligt het uurtarief dat gemeenten betalen onder de kosten van een uur huishoudelijke hulp. Dat blijkt uit een studie van adviesbureau Berenschot. Dit leidt tot faillissementen van zorginstellingen, meldt NRC. 

In 2007 betaalden gemeenten gemiddeld nog ruim 24 euro voor een uur thuiszorg. Maar sindsdien zijn de gemeenten eindverantwoordelijk geworden voor de inkoop van thuiszorg. De tarieven daalden: gemiddeld was er in 2014 nog een kleine 18 euro per uur thuiszorg over.

Gemeenten zijn in veel gevallen niet bereid een reële vergoeding voor de hulp te betalen. Als gemeenten daar wel toe bereid zijn, dan gaan hun uitgaven flink stijgen. Zij geven nu net zoveel geld uit als in 2007, maar het aantal mensen dat de zorg nodig heeft is bijna verdubbeld. In 2007 hadden 225.000 mensen behoefte aan thuiszorg, in 2014 waren dat er 420.000.

Onderzoekers van adviesbureau Berenschot stellen dat de tarieven in de meeste gemeenten de bodem hebben bereikt en in aantal gemeenten door de bodem zijn gezakt. Het gevolg is dat zorginstelling het moeilijk hebben en in sommige gevallen failliet gaan. “Het is vrijwel onmogelijk om winst te maken. De situatie is onhoudbaar”, zegt Zion Jongstra, directeur van TSN Thuiszorg.

© Nationale Zorggids