Logo_logo_sint_maartenskliniek

Afgelopen vrijdag 6 maart is de Zorgwijzer Fibromyalgie gepresenteerd, die meer duidelijkheid over de aandoening moet geven. Fibromyalgie is een aandoening waarbij mensen chronische pijn hebben in het hele lichaam, waarvoor geen duidelijk medische oorzaak te vinden is. De zorgwijzer, een initiatief van de Sint Maartenskliniek, geeft een overzicht van wetenschappelijk onderbouwde behandelmogelijkheden. Ook staan er praktische handvatten in voor het omgaan met deze vaak nog onbegrepen aandoening. 

De zorgwijzer werd gepresenteerd tijdens het symposium ‘Samen werken aan pijn! in Nijmegen. Bedoeling is dat zowel mensen met fibromyalgie als hulpverleners en gebruik van kunnen maken. Naast de pijn hebben mensen met fibromyalgie ook vaak andere klachten, zoals vermoeidheid, slaapproblemen, concentratiestoornissen en stemmingswisselingen. Deze aandoening komt voor bij ongeveer twee procent van de vrouwen tussen de 30 en 70 jaar.

Er is vaak veel verwarring en onduidelijkheid over fibromyalgie en de mogelijke behandeling. De Zorgwijzer Fibromyalgie bevat informatie over de aandoening en de verschillende behandelmogelijkheden, op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten. Daarnaast zijn in de zorgwijzer veel adviezen, tips en ervaringen opgenomen van mensen met fibromyalgie. Joke Vriezekolk, senior-onderzoeker en projectleider voor de Sint Maartenskliniek: “De zorgwijzer is een hulpmiddel om de eventuele gevolgen van fibromyalgie in het dagelijks leven zoveel mogelijk te beperken. Het is in de eerste plaats bedoeld voor mensen met fibromyalgie, maar het boekje kan ook de directe omgeving en zorgverleners helpen om de klachten beter te begrijpen. Daarom hebben we ook handige tips en adviezen toegevoegd over bijvoorbeeld bewegen en het communiceren over de aandoening.”

De Zorgwijzer Fibromyalgie is te bestellen via www.fibrozorgnet.nl.

© Nationale Zorggids