Normal_tanden_glimlach_lachen_gebit

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft weleens een slechte adem. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer aandacht besteden aan hun mondgezondheid. Zij willen het liefst een stralende lach en een frisse adem. En zij beoordelen een eventuele partner hierop. Vrouwen zullen een potentiële partner sneller afwijzen wanneer deze een slechte adem heeft. Dit blijkt uit onderzoek dat Yvonne en Bram Buunk onlangs presenteerden tijdens het World Dental congres van de FDI in India. Aan het onderzoek werkten 1677 personen mee van 18 jaar en ouder.

De angst van vrouwen voor sociale afwijzing ten gevolge van een slechte adem of andere mondproblemen, speelt daarbij een grote rol. Hoewel mannen en vrouwen even vaak de mondzorgpraktijk bezoeken, lijkt de laatste groep zich meer bewust van het belang van goed poetsen en het schoonmaken tussen de tanden en kiezen. De vervelende geur uit de mond wordt in 90 procent van de gevallen veroorzaakt door stinkende zwavelgassen van bacteriën in de mond. Drie van de vier volwassenen heeft weleens last van ontstoken tandvlees. Wanneer het tandvlees bloedt, betekent dat dit ontstoken is, vaak komt dit voort uit een slechte mondverzorging. Bij een ernstige tandvleesontsteking kunnen tanden en kiezen los komen te staan.

De mondhygiënist is de coach op weg naar een gezonde mond voor iedereen. Uit onderzoek blijkt dat de mondhygiënist dé mondzorgprofessional is, die kan helpen bij een slechte adem of bloedend tandvlees. Voor een bezoek aan de mondhygiënist is geen verwijzing nodig en behandeling van jeugd tot 18 jaar wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Van 16 tot en met 21 maart 2015 bent u van harte welkom bij de NVM-mondhygiënist voor een gratis mondzorgadvies. Op www.weekvandemondhygienist.nl vindt u een overzicht van de deelnemende mondzorgpraktijken. De Week van de Mondhygiënist wordt georganiseerd door NVM-mondhygiënisten, dé beroepsorganisatie voor mondhygiënisten in Nederland. Kijk op www.mondhygienisten.nl voor meer informatie.

© Nationale Zorggids