Logo_logo_reumafonds

Het geneesmiddel febuxostat wordt volledig vergoed bij patienten met jicht die niet voldoende baat hebben bij het bestaande middel allopurinol. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid op afgelopen donderdag bekend gemaakt. Het Reumafonds heeft samen met de reumatologen gepleit voor de vergoeding van febuxostat en is verheugd over dit besluit. Dit meldt het Reumafonds. 

Nu febuxostat wordt vergoed vanuit het basispakket kunnen jichtpatienten die niet meer behandeld kunnen worden met allopurinol of bij wie behandeling met allopurinol niet meer werkt, toch een goede behandeling krijgen. Voorwaarde is wel dat er urinezuurkristallen aantoonbaar aanwezig zijn in de gewrichten. 
 
Jicht is een reumatische ziekte waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. Dit komt doordat de stofwisseling niet goed verloopt, waardoor urinezuur zich ophoopt in de gewrichten. Vaak gaat een eerste aanval over in chronische jicht. Het Reumafonds en Reumatologen maken zich al jaren hard voor betere beschikbaarheid van jichtmiddelen. Het Reumafonds is dan ook verheugd over het besluit van het ministerie van VWS. 
 
© Nationale Zorggids