Normal_fysiotherapie124

Fysiotherapeuten hebben onterecht honderden declaraties ingediend bij zorgverzekeraars voor het onderzoeken van niet geblesseerde kinderen. Bovendien zijn de ouders niet ingelicht over deze declaraties. Dit zeggen meerdere zorgverzekeraars en drie fysiotherapeuten die werkzaam zijn geweest bij het bedrijf Nationale Fysiotherapeutische Ondersteuningen voor Sportverenigingen (NFOS), meldt De Volkskrant. 

Volgens hen zouden de fysiotherapeuten bewust behandelingen van kinderen jonger dan achttien jaar declareren, omdat deze groep de eerste achttien behandelingen vergoed krijgt via de basisverzekering. De fysiotherapeuten zouden een bonus krijgen als ze veel declareerden. De ex-werknemers van NFOS vertellen onafhankelijk van elkaar dat ze van het NFOS de opdracht kregen om sporters onder achttien jaar te screenen en de behandeling te declareren bij de zorgverzekeraar zonder de ouders in te lichten. Dat mag niet, dus zou er sprake zijn van fraude.

Zorgverzekeraar Menzis rondt deze week een fraudeonderzoek af naar de handelswijze van NFOS. Menzis beschuldigt het bedrijf van het misbruik maken van collectieve middelen, door het verlenen van medisch niet noodzakelijke zorg. Een woordvoerder van NFOS vindt de beschuldigingen van fraude ongegrond. “Juist preventieve fysiotherapie draagt bij aan verantwoord bewegen”, zegt hij. “Het is een enkele keer voorgekomen dat er onterecht is gedeclareerd, door een fout van een onervaren fysiotherapeut. Wij krijgen juist veel positieve berichten van clubs over het werk van onze startende onderneming. Het is toch mooi dat dit allemaal kan binnen de zorgverzekering? Het is voor ons zeker geen vetpot.”

© Nationale Zorggids