Normal_controle_nota

Zorgverzekeraars vragen hun verzekerden alle rekeningen te controleren die zij krijgen na een behandeling van een zorgverlener. Zorgverzekeraar CZ wist op deze manier al 600.000 te veel berekende euro’s te achterhalen. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Patiënten kunnen sinds augustus bij CZ aangeven als zij vermoeden dat een rekening niet klopt. Dat kan via een eenvoudige meldfunctie op een beveiligde internetpagina. “Net zoals je het bonnetje in de supermarkt controleert, kan je ook je zorgnota nakijken”, zegt Fleur Hasaart van CZ. “Als verzekerden op grote schaal hun rekeningen nakijken, wordt het voor zorgverleners die willen frauderen nog moeilijker.”

Sinds augustus kreeg CZ 16.000 meldingen van patiënten. Bij vijftien procent van die meldingen bleek de nota inderdaad niet te kloppen. Ook Zilveren Kruis werkt binnenkort met een online meldknop. In 2014 kreeg Zilveren Kruis 374 meldingen van klanten. Via de meldknop vraagt de verzekeraar om meer alertheid van de verzekerden. “Je kunt natuurlijk altijd al bij ons terecht als je vraagtekens hebt bij een declaratie, maar via een online meldknop is het natuurlijk een stuk eenvoudiger”, zegt woordvoerder Frank Theunissen van Zilveren Kruis. “Alle extra ogen en oren helpen ons ervoor te zorgen dat het premiegeld wordt uitgegeven aan waar het voor is bedoeld.”

© Nationale Zorggids