Normal_samenwerken_hand_schudden

De ministeries van VWS en Financiën hebben modelovereenkomsten goedgekeurd die de problemen rond zzp’ers in de thuiszorg moet oplossen. Volgens de Belastingdienst zijn zzp’ers in de zorg schijnzelfstandigen, waardoor de zzp’ers geen Verklaring arbeidsrelatie (VAR) kregen. Door de modelovereenkomsten moeten dit probleem van de baan zijn. Dat meldt Skipr. 

Met een VAR kunnen de zzp’ers aan de zorgaanbieders tonen dat ze zelfstandige zijn volgens de Belastingdienst. In de modelovereenkomsten staat dat de zorginstelling en zzp’er geen intentie hebben om een arbeidsovereenkomst met elkaar aan te gaan.

De Belastingdienst eiste ook dat zzp’ers zelf vervanging regelen, bijvoorbeeld bij ziekte. In de modelovereenkomsten is vastgelegd dat de zzp’ers de vervanging regelen, maar dat de zorginstelling daar uiteindelijk het laatste woord over heeft. “"De instelling wil de kwaliteit van haar werkzaamheden waarborgen en kan daarom eisen stellen", zegt Josien van Breda van FNV Zelfstandigen. "Een zorginstelling kan bijvoorbeeld verwachten van een vervanger dat hij een juiste vooropleiding heeft gevolgd om zorg te kunnen verlenen aan cliënten." Volgens Van Breda staat in de modelovereenkomsten precies aangegeven wat kan en zijn de problemen tussen de fiscus en de zzp’ers opgelost.

Karel Hoenderdos van De Zorgprofessional, een coöperatie van zelfstandige professionals in de zorg, moet eerst nog maar zien of de afspraken gaan werken. "Toenmalig VWS-minister Ab Klink heeft in het verleden afspraken gemaakt over zzp’ers in de zorg, waar de Belastingdienst zich vervolgens niet aan hield. Wie zegt me dat de fiscus dat nu wel doet?"

© Nationale Zorggids