Logo_download__3_
Het cliëntenperspectief is het vertrekpunt in de fundamenteel andere (geestelijke) gezondheidszorg die Ars Curae, patiëntenverenigingen en BigMove deze week gepresenteerd hebben. De partijen hebben een pleidooi voor een fundamenteel andere geestelijke gezondheidszorg bekend gemaakt op de Breingeindag van de Week van de Psychiatrie 2015, afgelopen maandag. Dit meldt BigMove. 
 
Er is behoefte aan een verschuiving naar persoonlijke regie in gezondheid. Ars Curae, patiëntenorganisaties en BigMove roepen op tot een fundamenteel andere (geestelijke) gezondheidszorg die het cliëntperspectief als vertrekpunt neemt. Zij presenteerden hiervoor maandag een ontwerp. Hun verse kijk op Gezondheid en Zorg en hebben ze beschreven in het positionpaper ‘de Psychiatrie moet Genezen…’
 
Deze nieuwe kijk zegt dat zorg voor gezondheid en bij ziekte start vanuit de ervaren gezondheid, de invloed en de regie van de persoon zelf. Deze nieuwe GGZ, als deel van een integrale gezondheidszorg, biedt daarin ondersteuning vanuit de aanvullende kennis en kunde van de GGZ-professional, waar gewenst en mogelijk. Zo zijn er dan drie rollen te onderscheiden. De Client die weet door ervaring, daarnaast een coachende professional, de zogeheten GG (gezondheid en gedrag)-begeleider, die als het ware niet weet en de GGZ behandelaar, die weet door kennis en kunde. De nieuwe kijk is ook uitlegd in het onderstaande filmpje van BigMove. 
 
 
© Nationale Zorggids