Normal_ambulance_2

Ambulancemedewerkers voeren vanaf vandaag in verschillende regio’s acties. Zij willen dat de werkgever, Ambulancezorg Nederland (AZN), snel goede cao-afspraken maakt met vakbonden FNV en CNV over verbetering van de werkomstandigheden, de werkdruk en de koopkracht. Na tien mislukte overlegrondes hadden de vakbonden AZN een ultimatum gesteld, maar daar heeft AZN volgens FNV en CNV niet op gereageerd. 

Volgens FNV werkt het ambulancepersoneel dagelijks onder zware omstandigheden. “De medewerkers hebben een hoge werkdruk, draaien regelmatig nachtdiensten en krijgen zelfs te maken agressie”, stelt de FNV. “Zij willen goede cao- afspraken over de aanpak van deze problemen en verbetering van de koopkracht met een structurele loonsverhoging van 2,5 procent. De vakbonden hebben in tien overlegrondes geprobeerd tot oplossingen te komen met de werkgever. Zo moeten – net als in andere zorgsectoren – oudere ambulancemedewerkers niet langer verplicht worden om nachtdiensten te draaien. Ook moeten medewerkers compensatie blijven krijgen als zij in zware avond- en weekenddiensten werken.”

Landelijk houden alle ambulancemedewerkers zich strikt aan hun werktijden: ze voeren geen overwerk meer uit, werken geen extra diensten meer en nemen hun afgesproken pauze. Immers alle overwerkuren en extra diensten verhogen onnodig de werkdruk. Daarnaast handelen ze de ritformulieren schriftelijk af. De directies eisen nu direct na een rit met de ambulance een digitaal formulier, maar ook dit levert extra werkdruk op. Tevens worden per regio nog speciale acties voorbereid. 

© Nationale Zorggids