Logo_images__1_
Het Florence Nightingale Instituut, kenniscentrum voor de geschiedenis van de verpleging en verzorging en de beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) presenteren vandaag, op de
internationale Dag van de Verpleging, de nieuwe vlag voor de Dag van de Verpleging. Dit meldt het Florence Nightingale Instituut (FNI).
 
Vorig jaar schreven zij een wedstrijd uit voor een eigentijds ontwerp. Instellingen konden de nieuwe vlag al vanaf maart bestellen. Bedoeling is dat de vlag dit jaar bij veel instellingen aan de vlaggenmast wappert om de Dag van de Verpleging te markeren. 
 
Op 12 mei 2014, de 50ste Dag van de Verpleging, deden het FNI en V&VN gezamenlijk een oproep binnen verpleegkundig Nederland om een nieuw ontwerp voor de vlag te maken. De bestaande vlag was schaars en het ontwerp gedateerd. Met een nieuwe vlag willen beide organisaties het belang van deze dag ook voor de komende vijftig jaar benadrukken. Er werd een speciale jury voor de vlag geformeerd. Hierin zaten: Nannie Wiegman (directeur FNI), Henk Bakker (bestuursvoorzitter V&VN), Nicolet Zeller (bestuur NVZ), Kirsten Schoenmaker (VAR Rijnland Ziekenhuis) en Dirk Bertels (Studio Louter). Uit de 15 ingezonden ontwerpen koos de jury unaniem voor de inzending van Bas Kinsbergen. Bas is grafisch ontwerper en deed mee omdat hij verpleging een mooi onderwerp vindt. Verpleging is volgens hem het licht tussen mens en techniek in de medische wereld. Tegelijkertijd is zijn ontwerp een moderne vertaalslag van de ‘lady with te lamp’, Florence Nightingale. 12 mei is immers de geboortedag van Florence, symbool van het beroep van verpleegkundige. Vandaag wordt het winnende ontwerp onder ceremonieel vertoon gehesen. 
 

© Nationale Zorggids