Normal_kinderopvang_kinderen_dansen__still_

Vakbond FNV wil dat er zo snel mogelijk een nieuw cao komt voor de kinderopvang. De werkgevers in de kinderopvang willen pas in september verder praten over een nieuwe cao, maar volgens de FNV moet dit niet zo lang duren en is nu de tijd dat er nieuwe afspraken gemaakt worden. De vakbond werkt dan ook aan een tegenbod als reactie op het eindbod van de werkgevers. Dat meldt FNV. 

“Dat de werkgevers pas in september willen praten betekent voor de 75.000 medewerkers dat ze ruim negen maanden moeten wachten op duidelijkheid over hun arbeidsvoorwaarden. Dat hoeft van ons echt niet zo lang te duren. Het is nu tijd dat er afspraken worden gemaakt”, zegt Ilse van der Weiden, cao-onderhandelaar bij de FNV. Het laatste bod dat de werkgevers hebben neergelegd bij de onderhandelingen is volgens de vakbond een belediging voor de hard werkende medewerkers. Dit aanbod is in overleg met de kaderleden afgewezen.

Eind april heeft de FNV een informeel gesprek gehad met de brancheorganisatie. Hierin gaf de brancheorganisatie aan niet verder te willen praten over een nieuwe cao voor september. Sinds de vorige cao op 1 januari 2015 is verlopen, is er nog geen nieuwe cao.

De FNV ziet nu dat in de tijd zonder cao werkgevers 'goedkopere' dagverblijven starten, waar het personeel zonder een cao wordt aangenomen. De vakbond benadrukt dat dit een zorgelijke situatie is. “Het begint erop te lijken dat de kinderopvang een prijsvechters sector gaat worden, waar het personeel de dupe van wordt. Dit is niet alleen een slechte ontwikkeling voor de werknemers, maar ook ouders komen hierdoor bedrogen uit. Het moet juist in deze sector om de kwaliteit en de zorg voor het kind blijven draaien”, aldus Van der Weiden.