Normal_martin_van_rijn_staatssecretaris_vws_pvda

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid wil gewoon blijven in zijn huidige functie, ook als de volledige oppositie het vertrouwen in hem opzegt. Dat heeft Van Rijn, die zwaar onder vuur ligt vanwege de pgb-problemen, intern aangegeven. Meerdere bronnen bevestigen dit, meldt De Volkskrant. 

Donderdag debatteert de Tweede Kamer weer over de problemen rond de uitbetaling van de pgb-gelden aan budgethouders. Het debat stond eerst voor 20 mei gepland, maar dat ging destijds niet door. Dat Kamerdebat is uitgesteld omdat de PvdA de val van de eigen staatssecretaris zou vrezen.

Naar verwachting krijgt Van Rijn het donderdag zwaar in het debat. "Van Rijn heeft altijd gezegd: ik wil breed draagvlak voor mijn beleid”, zegt politiek commentator Joost Vullings van de NOS. “Die steun dreigt hij nu te verliezen. De angst was dat hij bij een motie van wantrouwen de eer aan zichzelf zou houden, ondanks de steun van coalitiepartijen VVD en PvdA. Bronnen binnen de coalitie zeggen dat hij binnenskamers aangegeven heeft dat hij blijft."

Volgens Vullings zeggen diezelfde bronnen dat het op andere gebieden waar Van Rijn verantwoordelijk voor is wel goed gaat. Het wegsturen van de bewindsman zou volgens hen geen oplossing zijn. Maar een aantal oppositiepartijen is een andere mening toegedaan. Vullings: "Als je vraagt of ze een motie van wantrouwen gaan steunen zeggen ze altijd: we willen eerst het debat afwachten. Maar het geduld met Van Rijn is wel een beetje op. PVV en SP wijzen sowieso het hele beleid af, maar ook D66 vindt dat de staatssecretaris de problemen niet oplost, ook al belooft hij steeds van wel. Hij moet dus met realistische oplossingen komen. Men wil vooral een bescheiden, nederige bestuurder zien." 

© Nationale Zorggids