Normal_martin_van_rijn_pvda
Volgens drie experts heeft staatssecretaris Martin van Rijn verkeerde conclusies getrokken wat betreft de resultaten van een steekproef die de Sociale Verzekeringsbank uitvoerde rondom de tijdige uitbetaling van pgb's. De drie statistiek-experts zeiden dit tegen Nieuwsuur. "Wat de staatssecretaris feitelijk aan de Kamer heeft gemeld op basis van deze rapportage is niet correct. De manier waarop het nu geformuleerd is, vind ik zelfs misleidend," zo zei expert Marcel Das. Dit meldt de NOS. 
 
Marcel Das is hoogleraar econometrie en dataverzameling aan de Universiteit van Tilburg. Hij sprak samen met Hein Kloosterman, oud-leraar van de Erasmus Universiteit en Nyenrode en expert op het gebied van statistische audits en Tonny Wildvank, zelfstandig ICT-adviseur en voormalig directeur bij CapGemini, met Nieuwsuur. Volgens deze experts schetst de staatssecretaris nog steeds een te rooskleurig beeld van het aantal pbg-declaraties dat op tijd betaald wordt. 
 
Volgens de drie deskundigen is het bericht dat Van Rijn op 18 mei schreef aan de Kamer feitelijk onjuist. De staatssecretaris schrijft: “Alle in januari, februari en maart ingekomen correcte declaraties zijn inmiddels betaald, tussen de 94 en 95 procent van de op of na 1 april ingediende correcte declaraties wordt binnen 5 à 10 werkdagen betaald, maandloners worden door de SVB regulier in de lopende maand uitbetaald." 
 
Volgens de deskundigen baseert Van Rijn deze conclusies op een auditrapport gebaseerd op een steekproef die de Sociale Verzekeringsbank uitvoerde. "Die 94 tot 95 procent ontleent Van Rijn aan een tabel in het rapport,” zo zegt hoogleraar Das. “Daarbij kiest hij een willekeurige week, week 8. Daarin staat het percentage van 95 procent." In de andere weken ligt het percentage lager. Volgens Hein Kloosterman geeft een percentage van 87 tot 90 procent een beter beeld van hoe de declaraties afgehandeld worden. Volgens Tonny Wildvank had Van Rijn een percentage van 87 procent moeten noemen. "Dat is de enige conclusie die je feitelijk kunt trekken," zo zegt hij. De SVB trekt zelf ook deze conclusie. Zij stellen dat die 87 procent een doorlooptijd heeft gekend van 10 werkdagen. 
 
© Nationale Zorggids