Logo_logovenvn

Voor casemanagers dementie en wijkverpleegkundigen is spreken met cliënten over het levenseinde niet altijd makkelijk. De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) heeft de handen ineen geslagen met beroepsvereniging V&VN en organiseert een studiedag over het gesprek over het levenseinde. Er is flink wat interesse onder zorgprofessionals om hier meer over te weten, zo lijkt het, want de dag is inmiddels al uitverkocht. 

Veel cliënten en mantelzorgers hebben behoefte om over hun levenseinde na te denken. Omdat dementie de wilsbekwaamheid aantast, is het van belang tijdig te spreken over de mogelijkheden en wensen in de laatste fase van het leven. Ook is het belangrijk dat alle betrokkenen van deze wensen op de hoogte zijn, zo stelt de NVVE. 
 
Tijdens de studiedag staat de vraag ''Hoe begin je het gesprek over het levenseinde?' centraal. Casemanagers krijgen informatie over de euthanasiewet en werken aan praktijkvoorbeelden. De film 'Als ik ga-ga ben', van Sjuul Schaepkens over de betrokkenen rond de dementiepatiënt (de moeder van de filmmaker), dient als leidraad. Er waren 100 plaatsen beschikbaar voor de studiedag, die inmiddels allemaal reeds vervuld zijn. 
 
© Nationale Zorggids