Logo_szwlogo_tcm335-314686

Werkgevers gebruiken steeds vaker schijnconstructies en schijnzelfstandigheid om wetgeving te ontwijken. Aan de onderkant van de arbeidsmarkt zijn werknemers hiervan de dupe. De inspectie Sociale Zaken concludeert dat ze een grote bijdrage heeft geleverd aan het dichterbij brengen van eerlijk, gezond en veilig werken en bestaanszekerheid voor iedereen, maar stelt ook dat de vraag naar toezicht zeker niet afneemt. De Inspectie SZW schrijft dit in haar jaarverslag 2014. 

De inspectie heeft een speciale sectie uit het jaarverslag gewijd aan ongevallen. Uit de cijfers wordt geconcludeerd dat tijdelijke arbeidskrachten vaker het slachtoffer zijn van ongevallen dan vaste werknemers. En dit terwijl in Nederland het aantal werknemers met een vaste baan daalt, terwijl het aantal uitzendkrachten en zzp’ers juist stijgt. Dit komt aldus de inspectie omdat risicovolle werkzaamheden steeds vake worden uitbesteed aan zzp’ers. Vanwege de beperkte marges voor zzp’ers investeren die vaak te weinig in hun eigen arbeidsveiligheid. De Arbowet geeft de Inspectie echter beperkte mogelijkheden om op te treden tegen onveilige werksituaties bij zzp’ers. De Inspectie ziet daarbij regelmatig dat werkgevers hun verantwoordelijkheid ontlopen voor arbeidsongevallen waarbij zzp’ers zijn betrokken.
 
Opvallend is dat het percentage buitenlandse slachtoffers dat overlijdt als gevolg van een arbeidsongeval bijna twee keer zo groot is als bij slachtoffers met de Nederlandse nationaliteit. 
 
© Nationale Zorggids