Logo_logo_vumc

Een hoogleraar in het VUmc heeft zakelijke belangen bij het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker verzwegen. De man bezat jarenlang aandelen in het bedrijf Delphi Bioscience dat een product voor zelfafname maakte en hij promootte de spuit op congressen. Minister Schippers van Volksgezondheid wil zo snel mogelijk onderzoek naar mogelijk belangenverstrengeling bij het nieuwe bevolkingsonderzoek. Dat meldt NRC.

Het gaat om klinisch patholoog Chris Meijer, die sinds 2010 aan het VUmc is verbonden. Vanaf april 2016 start een nieuw bevolkingsonderzoek dat is gebaseerd op een advies van de Gezondheidsraad in 2011. Dat advies leunt sterk op wetenschappelijk werk van Meijer. Ook in zijn wetenschappelijke publicaties meldde Meijer zijn belangen niet.

Op dit moment wordt er bij het bevolkingsonderzoek alleen gescreend op afwijkende cellen. Vanaf april 2016 wordt getest of vrouwen het virus hebben dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Ook kunnen vrouwen zelf materiaal afnemen en dat opsturen naar een laboratorium voor onderzoek. Het is nog onduidelijk wat de mogelijke belangenverstrengeling gaat betekenen voor het nieuwe bevolkingsonderzoek.

Meijer is ook mede-eigenaar van biotechbedrijf Diassay. Dat bedrijf maakt twee virustests die de Gezondheidsraad adviseerde. Meijer zegt dat hij Diassay ziet als een privézaak en Delphi Bioscience als een belegging. De hoogleraar denkt dat hij de discussie over de wetenschappelijke integriteit die gaat komen wel aankan.

© Nationale Zorggids