Logo_download__1_

De Inspectie SZW wil deze week de arbozorg onder de aandacht brengen bij bedrijven en instellingen. Dit doet de inspectie door meerdere acties te organiseren deze week. Van 15 tot en met 19 juni is het de week van de Risico-inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Een goede arbozorg op de werkvloer houdt de werkomgeving gezond en veilig. 

1.000 kleine bedrijven en instanties krijgen deze week een brief van de Inspectie SZW. Hierin wordt hen gevraagd de RI&E inclusief het bijbehorende Plan van Aanpak op te sturen. Ook wordt gevraagd naar de aanwezigheid van een preventiemedewerker in het bedrijf. Met deze schriftelijke inspectieactie vraagt de Inspectie aandacht voor de naleving van deze wettelijke verplichtingen op het terrein van Arbozorg. Daarnaast gaat de Inspectie enkele honderden bedrijven telefonisch benaderen met dezelfde vragen. De RI&E vormt de basis voor gezond en veilig werken op de werkvloer. Bedrijven die geen, of geen goede RI&E met bijbehorend Plan van Aanpak opsturen, krijgen een waarschuwingsbrief. Ook worden deze bedrijven geselecteerd voor een inspectiebezoek in 2016. 

In dezelfde week lanceert de Inspectie een e-publicatie, getiteld ‘Gezond en veilig werken. Hoe doet ú dat?’ De e-publicatie geeft praktische suggesties om met ‘Preventie in 3 stappen’ aan de slag te gaan in kleine, middelgrote en grote organisaties. Van elk type organisatie is een praktijkfilmpje gemaakt. De e-publicatie vindt u hier. Daarnaast biedt de zelfinspectietool ‘Arbo op orde!’ een checklist voor het maken en actueel houden van een RI&E met Plan van Aanpak. De tool is te vinden op zelfinspectie.nl.
 
© Nationale Zorggids