Normal_vraagteken_vraag

Mensen die zorg nodig hebben waar de gemeente sinds dit jaar verantwoordelijk voor is, gaan eerder naar de huisarts dan naar het sociaal wijkteam. Dat blijkt uit een onderzoek van I&O Research onder 7000 mensen. Dat meldt de NOS.

Sinds de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten, moet het sociaal wijkteam juist een centrale rol gaan spelen. Veel mensen blijken de wijkteams echter niet te kennen. Slechts tien procent van de hulpbehoevenden heeft contact gehad met een wijkteam. Van de mensen die via de gemeente daadwerkelijk zorg hebben gekregen, heeft veertien procent contact gehad met een wijkteam.

Volgens onderzoek Peter Kane van I&O Research komt dit omdat mensen nog moeten wennen aan de nieuwe structuur. "Dat kan komen door kinderziekten, maar de wijkteams zijn nog niet uit de verf gekomen als dé plek waar de regie op de zorg plaatsvindt."

Mensen die dit jaar zorg hebben gehad via de gemeente geven de zorg een ruime voldoende, namelijk een 7,3. Dat is wel een lichte daling ten opzichte van vorig jaar, toen gaven patiënten de zorg een 7,7.  

© Nationale Zorggids