Logo_gr

Ondanks de grote commotie die is ontstaan door de verzwegen zakelijke belangen van hoogleraar Chris Meijer, gaat het nieuwe bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker gewoon door. Dat schrijft minister Schippers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer, meldt Skipr.

Het nieuwe bevolkingsonderzoek is gebaseerd op een advies van de Gezondheidsraad in 2011. Dat advies leunt sterk op wetenschappelijk werk van Meijer. Hij meldde zijn belangen echter niet. De man bezat jarenlang aandelen in het bedrijf Delphi Bioscience dat een product voor zelfafname maakte en hij promootte de spuit op congressen. Meijer is ook mede-eigenaar van biotechbedrijf Diassay. Dat bedrijf maakt twee virustests die de Gezondheidsraad adviseerde. Meijer zegt dat hij Diassay ziet als een privézaak en Delphi Bioscience als een belegging. 

Schippers concludeert dat de conclusie van de Gezondheidsraad hetzelfde blijft als de onderzoeksresultaten van Meijer worden weggelaten. "Bij de onderzoeken die aan de basis van het advies liggen zijn de conclusies van veel andere onderzoekers in binnen- en buitenland meegenomen", schrijft Schippers.