Logo_fnv_logo

Deze week houden ambulancemedewerkers in drie regio’s een werkonderbreking van twee uur. Na zeven weken in het hele land stiptheidsacties te hebben gevoerd voor een fatsoenlijke loonsverhoging, zijn de acties opgeschaald. Na werkonderbrekingen in de regio’s Rotterdam-Rijnmond en provincie Utrecht met elk ruim 1,2 miljoen inwoners, komen deze week de regio’s Hollands Midden, Amsterdam en Noord-Holland Noord aan bod. Dat meldt FNV.

Ambulancemedewerkers verzamelen gedurende de werkonderbreking op één centrale post en rukken alleen uit in spoedsituaties. Dat betekent dat al het geplande vervoer en patiëntenvervoer, waar geen sprake is van acute medische zorg, vertraagt. In Hoorn organiseert het personeel daarnaast een informatiemiddag. Medewerkers geven uitleg over het ambulancewerk en iedereen krijgt gelegenheid om naar voertuigen en materiaal te komen kijken. 

De actievoerders willen dat de werkgever, Ambulancezorg Nederland (AZN), snel goede cao-afspraken maakt met vakbonden FNV en CNV over verbetering van de werkomstandigheden, werkdruk en koopkracht. Alle ambulancemedewerkers houden zich al zeven weken strikt aan hun werktijden: ze voeren geen overwerk meer uit, werken geen extra diensten meer en nemen hun afgesproken pauze.

“De AZN heeft gedurende deze periode heel veel dure uitzendkrachten ingehuurd”, aldus Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “De verontwaardiging onder de ambulancemedewerkers is hierdoor alleen maar gegroeid. Onlangs werd ook bekend dat bij diverse ambulancediensten externe managers meer dan de Balkenendenorm verdienen. Kennelijk heeft de AZN wel geld over voor de inhuur van dure externe krachten, maar niet voor een loonsverhoging van het eigen personeel.”

Ambulancepersoneel werkt dagelijks onder zware omstandigheden. De medewerkers hebben een hoge werkdruk, draaien regelmatig nachtdiensten en krijgen te maken met agressie. De FNV vindt dan ook dat hier een juiste waardering tegenover moet staan; een structurele loonsverhoging van 2,5%, geen verplichte nachtdiensten voor oudere werknemers en een compensatie voor werknemers die zware avond- en weekenddiensten draaien.

© Nationale Zorggids