Normal_whapp

Artsen in verschillende ziekenhuizen wisselen informatie uit via whatsapp. Ze doen dit om aan collega's op afstand hulp te vragen bij een acute diagnose. Daarnaast gebruiken ze elkaars advies over behandelingen. Dit meldt NRC Q.

Omdat whatsapp automatisch foto's opslaat komen de foto's vaak ook terecht in andere cloud-opslagdiensten. Hierdoor bestaat het gevaar dat privé-informatie van patiënten ongemerkt verspreid wordt. Er zijn echter geen heldere regels voor artsen die de foto's delen via whatsapp, dus verboden lijkt het niet te zijn. Artsenfederatie KNMG wijst naar de algemene privacy-richtlijnen en gedragscodes op sociale media voor artsen, maar whatsapp staat daar niet expliciet in vermeld.

“De beveiliging van medische gegevens heeft onze bijzondere aandacht”, zegt Lysette Rutgers, woordvoerder van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). “Juist bij dit soort supergevoelige informatie moeten artsen nooit vergeten om daar zeer zorgvuldig mee om te gaan. Als artsen persoonlijke gegevens over patiënten met elkaar uitwisselen, moet dat goed beveiligd gebeuren.” 

© Nationale Zorggids