Normal_beugel_tandarts_mond

Tandartsen zijn niet blij met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Zij voelen zich onterecht beschuldigd door de NZa, die consumenten opriep om altijd de tandartsrekening te controleren. Dat meldt Skipr.

De NZa meldde deze week dat er regelmatig meldingen binnen komen dat de rekening van de tandarts, orthodontist of tandprotheticus afwijkt van het maximaal toegestane tarief. De toezichthouder is daarom een onderzoek begonnen bij een tandartspraktijk in Zuid-Holland.

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) wordt na dit bericht overspoeld met ongeruste berichten van patiënten. "Onze beroepsgroep (tandartsen) telt circa 9.000 beoefenaren en in bredere zin zijn er circa 15.000 mondzorgverleners die onder het toezicht van de NZa vallen", laat de ANT weten. "Het persbericht verwijst naar een drietal onderzoeken c.q. zorgverleners. Tegelijkertijd wordt het grote publiek gewaarschuwd voor de gehele beroepsgroep. Waar is dan de maat der dingen."

De NZa merkte verder op dat het niet de bedoeling is dat consumenten direct contant betalen en geen bonnetje of andere rekening ontvangen. Volgens de ANT mogen praktijken hun eigen betalingswijze kiezen. "Essentie is dat er altijd een correct gespecificeerde factuur wordt overhandigd. Nu reeds hebben wij tandartsen aan de lijn gehad met verontruste patiënten die in de waan zijn gebracht als zouden ze een overtreding hebben begaan of dat hun recht op vergoeding is komen te vervallen omdat ze contant hebben betaald."

© Nationale Zorggids