Als je het hebt over een handig eHealth product, dan denk je snel dat dit is ontwikkeld door vakkundig bedrijf. Niets is minder waar! Vanuit de praktijk is een mooi, slim en nuttig  eHealth initiatief geboren. De familie Smit bedacht namelijk Zorgom.nl, een online platform voor zorgontvangers en hun omgeving.

Hoe regel je als kinderen, her en der verspreid wonend, de communicatie rondom een zorgbehoevende oudere? Jan Olav Smit en zijn zeven broers en zussen merkten zo’n vijf jaar geleden dat het met hun moeder ‘minder’ ging. Na de dood van haar echtgenoot woonde zij 23 jaar alleen. Vijf jaar geleden begon ze echter steeds vaker dingen te vergeten. Ook liet ze op onbewaakte ogenblikken het gas aanstaan. Zij bleek vasculaire dementie (aderverkalking) te hebben. Er moest van alles geregeld worden: een bezoekregeling en dingen uitzoeken en beslissen. Een hele opgave voor de over het hele land (en in het buitenland) verspreid wonende broers en zussen. Zij communiceerden tot dan toe via e-mail, telefoon en persoonlijke gesprekken. Sommige informatie kwam niet of vervormd over. Om deze voedingsbodem voor onbegrip en conflicten te tackelen besloot de familie in 2012 een site voor de acht gezinnen te laten maken.

Het werd een besloten en veilige website waarmee ze vanaf dat moment centraal berichten konden delen, discussies konden voeren en een agenda konden bijhouden. Die laatste gaf een overzicht van alle bezoeken zodat weekenden met grote aanloop en lange periodes zonder bezoek voorkomen werden. De hele familie was op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen rondom moeder. Het digitale fotoboek op de site is uiteindelijk niet veel gebruikt omdat de moeder geen computer, tablet of mobieltje had en ook niet meer kon leren ermee om te omgaan.

Het verzamelen van alle adressen van (verre) familie, vrienden, kennissen en buren bleek, hoewel een hele klus, achteraf een gouden greep: uitermate handig in verband met het versturen van kerst-, verjaardags-, rouw- en bedankkaarten (mevrouw Smit is begin 2013 overleden). Behalve alle informatie-updates, bespaarde het iedereen ook enorm veel tijd. Tijd die ze vanaf dat moment konden besteden aan hun zieke moeder. Bovendien droeg ook de buitenlandse familie –hoewel niet fysiek- via de website hun zorgsteentje bij.

Jan Olav Smit bedacht dat er vele families waren zoals de zijne en besloot de “houtje-touwtje”-gezinswebsite om te zetten naar een gebruiksvriendelijke, veilige en privacy-beschermende website. Het resultaat heet zorgom.nl, een digitale omgeving speciaal voor mantelzorgers en het privé- en professioneel netwerk van zorgontvangers. De omgevingsbeheerder bepaalt wie in welke privacykring deelneemt en daarmee houden alle betrokkenen zelf de regie in handen. Zo komt bijvoorbeeld een buurvrouw niet in de privé-omgeving van de broers en zussen terecht of vice versa. Aan de andere kant kan de huisarts of andere hulpverlener in bijvoorbeeld de palliatieve fase via de site tijdelijk verbonden zijn met de familie.

Deze uit nood geboren online familie-site ontlast mantelzorgers en familie doordat de zorg veel makkelijker gedeeld wordt. De oudere zelf vaart er ook wel bij nu er door de agendafunctie vaker iemand over de vloer komt. Inmiddels zijn er verschillende online agenda's ontwikkeld. Zo kan iedereen naar wens en behoefte kiezen. Kijk voor een overzicht van alle beschikbare online agenda's op www.mantelzorgvoorbeginners.nl.

Marianne Schenderling
Expeditie Slim Thuis