Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

De gemeenten Ede, Huizen, Lochem, Oosterhout en Veghel zijn door de rechter teruggefloten vanwege het terugdraaien van de huishoudelijke hulp. Het is niet de eerste keer dat de rechter gemeenten op de vingers tikt. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

De redenen voor de 'verkeerde' besluiten van gemeenten zijn uiteenlopend. De gemeenten baseren hun besluiten op een 'foute wet' (Ede), er is geen keukentafelgesprek gevoerd (Lochem), hulpbehoevenden zijn onvoldoende gecompenseerd (Veghel), het besluit is niet goed onderbouwd (Huizen) of er is niet ingegrepen bij een falende aanbieder (Oosterhout), aldus Binnenlands Bestuur.

Sinds gemeenten verantwoordelijk zijn voor de hulp, is er veel te doen over de huishoudelijk hulp. Meerdere gemeenten zijn dit jaar door de rechter gecorrigeerd. Staatssecretaris Van Rijn liet vorige maand al weten dat deze gemeenten niets extra's krijgen. “Ik zie geen enkele reden om gemeenten die door de rechter op de vingers worden getikt, omdat zij niet overeenkomstig deze wettelijke uitgangspunten handelen, financieel tegemoet te komen”, zei hij destijds. Volgens hem is de wettekst van de Wmo 2015 duidelijk genoeg. 

© Nationale Zorggids