Normal_apotheek__2_

De voorlichting bij de helft van de drogisterijen en bij één op de zes apothekers is onder de maat. Dat meldt de Consumentenbond.

De Consumentenbond wilde weten hoe goed of hoe slecht deze adviezen zijn bij zelfzorgmiddelen en stuurde daarom twee onderzoekers incognito naar 40 apotheken en 40 drogisterijen. Bij aankoop van een zalfje tegen vaginale schimmel stelden 23 van de 40 drogisterijen geen vraag aan de klant. Ook de kassacheck, het stellen van de vraag 'Wilt u nog informatie over dit product', werd niet gedaan. Dit terwijl bijna 21 van deze 23 drogisterijen het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg hebben. In 12 drogisterijen deden medewerkers de kassacheck wel. In de overige 5 winkels werd alleen de vraag gesteld waar het middel voor bestemd is.

Het is de bedoeling dat apothekers direct kunnen adviseren over mogelijk bijwerkingen met andere medicijnen. Bij elke koop van een zelfzorgmiddel moeten apothekers de vraag 'Gebruikt u medicijnen voor een andere aandoening' stellen. Zes van de 40 bezochte apothekers stellen die vraag niet. In drie apotheken werd de vraag wel gesteld, maar vervolgens werd er niets gedaan met het antwoord. 31 apothekers slaagden wel voor de test.

De Consumentenbond vindt de resultaten teleurstellend. Een kassacheck is toch wel het minste wat je mag verwachten en bij apothekers moet de score 100 procent zijn, stelt de Consumentenbond.

© Nationale Zorggids