Normal_samenwerking_fusie_handen_schudden

De Hanzehogeschool en het UMCG ontwikkelen samen met een aantal bedrijven een fitheidsmonitor voor zware beroepen, zoals de brandweer. Het bedrijf Diagnostics ontwikkelt een scanner waarmee fanatieke sporters hun fitheid kunnen meten. Deze twee en nog drie andere projecten ontvangen subsidie uit het Innovatief Actieprogramma (IAG). Het IAG is bedoeld voor vernieuwende, ambitieuze samenwerkingsprojecten in de sectoren Healthy Ageing, Biobased Economy, Energie en Transsectorale Innovatie. Met dit subsidieprogramma wil de provincie investeren in vernieuwing, ondernemerschap en concurrentievermogen. Dit moet banen opleveren in het midden- en kleinbedrijf. Dit meldt de Provincie Groningen.

De Hanzehogeschool en het UMCG ontwikkelen samen met de bedrijven Procare, aXtion, Science Plus Groep, Estafette en Target Holding een fitheidsmonitor voor lichamelijk zware beroepen. De monitor wordt getest bij een groep van 60 brandweerlieden. Met de monitor kunnen ze hun fitheid meten en krijgen ze feedback en advies op maat. Doel is dat mensen gezond blijven en langer kunnen blijven werken (healthy ageing). Het is de bedoeling dat de monitor op termijn voor meer beroepen inzetbaar wordt en dat noordelijke bedrijven hiermee kunnen verdienen. Voor de ontwikkeling van de monitor stelt de provincie bijna 140.000 euro subsidie beschikbaar.

Het Groningse bedrijf Diagnostics heeft een paar jaar geleden een scanner ontwikkeld, waarmee huisartsen en medisch specialisten zonder prikken de aanwezigheid van versuikerde eiwitten in de huid (zogeheten 'AGE's', Advanced Glyciation End-products) kunnen meten. AGE's geven aan dat het lichaam veroudert en wijzen op het ontstaan van hart- en vaatziekten en diabetes. Met de scanner is het mogelijk om vroegtijdig en precies een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en diabetes vast te stellen. Diagnoptics wil nu samen met het bedrijf Qua-Spec en het UMCG onderzoeken of de scanner ook gebruikt kan worden bij intensieve sporters. De huidige scanner is nog vrij groot en kostbaar. De bedoeling is een apparaat te ontwikkelen waarmee sporters zelf hun fitheid kunnen testen. Voor dit project stelt de provincie 150.000 euro beschikbaar. 

© Nationale Zorggids