Normal_copyright_stockfreeimages_chirurg_arts_operatie

Een onnodige ingreep, zoals een moedervlek weghalen omdat-ie niet fraai is, zit de zorg voor echte zieke mensen in de weg. Dat blijkt uit een rapport van het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG), meldt RTL Nieuws. 

Het CEG pleit voor richtlijnen die duidelijk maken wanneer artsen de zorg voor echt zieke mensen voorrang moet geven. Artsen moeten zich realiseren dat het gewone werk in de knel kan komen door het zogenoemde 'wensgeneeskunde'. Voorbeelden zijn een regelmatige check onder een bodyscan of een operatie om acne te bestrijden.

Gynaecoloog Jan Kremer is betrokken bij het rapport van de CEG. “Er moeten duidelijke regels komen”, zegt hij. Hij heeft geen exacte cijfers van de wensgeneeskunde, maar hij ziet dat de operaties voor het weghalen van moedervlekken en een correctie van de schaamlippen stijgen. "Als dokter moet je ja en nee kunnen zeggen. En bij ja, moet duidelijk worden op welke voorwaarden.”

Het ECD vindt dat er meer moet veranderen. De wensgeneeskunde wordt bijvoorbeeld aangemoedigd omdat artsen worden betaald voor het aantal operaties dat zij uitvoeren. Ook zorgverzekeraars zijn een partij, omdat zij met aanvullende pakketten klanten aantrekken waar de wensgeneeskunde in zit.

© Nationale Zorggids