Normal_voedselbank_still

Door de problemen met de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten zijn veel gedupeerden in financiële problemen gekomen. De Groningse Carolien van Diesen wacht nog steeds op een deel van haar geld en is afhankelijk geweest van de Voedselbank. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Van Diesen heeft drie zoons (van 8, 11 en 13 jaar) met autisme. Deze kinderen hebben 24 uur per dag zorg nodig en de noorderling verleent dat meestal zelf. Ze krijgt al jaren een pgb, maar de problemen begonnen toen de Sociale Verzekeringsbank dit jaar verantwoordelijk werd voor de uitbetaling. “De huisbaas was gelukkig soepel met het betalen van de huur. Als mijn ouders niet waren bijgesprongen, had ik deze zomer nog geen ijsje voor mijn kinderen kunnen kopen. Een drama, een ander woord heb ik niet voor die chaos met de pgb's'', aldus van Diesen.

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen uitte aan het begin van deze week stevige kritiek op de overheid. In een rapport laat hij onder meer zien met welke problemen burgers werden geconfronteerd toen op 1 januari 2015 het pgb-trekkingsrecht werd ingevoerd, wat de oorzaken waren en hoe instanties op die problemen reageerden. Op veel punten is de overheid tekortgeschoten, stelt hij. Het is nu aan de staatssecretaris om de regie te nemen, de aandachtspunten toe te passen en samen met de ketenpartners de overgang naar de nieuwe situatie per 1 januari 2016 wel goed te laten verlopen.

De zorgverleenster zegt dat ze nu, eind augustus, nog steeds duizenden euro's tegoed heeft van de SVB. “Voor mijn derde kind wacht ik nog steeds op geld. Zo'n 7000 euro kom ik nog tekort. Ondertussen komen wel de rekeningen binnen. Nu weer een van 400 euro voor de eigen bijdrage. Van het CAK, weer een instantie die zich ertegenaan bemoeit. Maar dat is een bijdrage aan een uitkering die ik dus nooit ontvangen heb.'' 

© Nationale Zorggids