Logo_logo

Op basis van vergelijkend onderzoek naar kwaliteit en opleiding met het overige (para)medisch veld, heeft de rechter geoordeeld dat chiropractoren in ieder geval als gelijkwaardig beoordeeld dienen te worden door de fiscus. In een brief laat de inspecteur van de belastingdienst weten aan de leden van de beroepsgroep Nederlandse Chiropractoren Associatie, dat de leden die een vaststellingsovereenkomst hebben gesloten met de belastingdienst zijn vrijgesteld van BTW, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2013. Dit meldt de NCA.

Op 17 april jl. heeft in Breda de zitting plaatsgevonden van een NCA lid en chiropractor tegen het door de belastingdienst afgewezen bezwaar tegen de door hem op aangifte betaalde omzetbelasting. Op 29 mei oordeelde de rechter dat chiropractoren gelijkwaardig beoordeeld moeten worden door de fiscus als soortgelijke paramedici. 
 
Tegen de uitspraak van 29 mei jl. was door de belastingdienst hoger beroep aangetekend. Op 3 september zou een andere zitting plaatsvinden, ditmaal in Arnhem, van wederom een NCA lid tegen de belastingdienst, met de zelfde reden, maar nu een BIG geregistreerde chiropractor. Een brief van de inspecteur van de belastingdienst kwam echter voor die tijd binnen bij de NCA. De fiscus schrijft hierin dat zij chiropractoren die lid zijn bij d NCA en die een vaststellingsovereenkomst hebben gesloten met de belastingdienst vrijgesteld worden van BTW.
 
Dit maakt de weg verder vrij voor wettelijke erkenning en bijbehorende titelbescherming van het beroep chiropractor in Nederland, zoals in 9 andere Europese lidstaten inmiddels het geval is, aldus de NCA.
 
© Nationale Zorggids