Normal_pil_medicijnen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat de omstreden kosten van het begeleidingsgesprek van de apotheeknota afhalen. Per 2016 staat alleen nog maar op de nota of er sprake is van een 'terhandstelling met begeleidingsgesprek' of een 'standaard terhandstelling'. Op de nota van apothekers staan momenteel de kosten die de apotheek rekent voor een begeleidingsgesprek dat zij geven bij de uitgifte van nieuwe medicijnen apart vermeld. Hier is veel onrust over. Dit meldt de NZa. 

Apothekers voeren een begeleidingsgesprek uit wanneer een patiënt een nieuw medicijn krijgt. In het gesprek gaat de apotheker na of er andere medicijnen worden gebruikt en wordt de dosering en inname met de patiënt besproken. Sinds 1 januari 2014 worden deze kosten – die niet nieuw zijn – apart vermeld op de rekening van de patiënt. De overheid heeft apothekers daartoe verplicht om zo de zorgkosten transparanter te maken. Voorheen zaten de kosten voor zo'n gesprek - gemiddeld 6 euro - ingesloten in de prijs voor het medicijn. Het gesprek en de kostenpost heeft veel stof op doen waaien.
 
De Nederlandse Zorgautoriteit hoopt met de aanpassing van de nota dat er een einde komt aan de discussie aan de apotheekbalie. Door het begeleidingsgesprek samen te voegen met de terhandstelling wil de NZa daarnaast duidelijk maken dat het begeleidingsgesprek niet vrijblijvend is. Consumenten kunnen niet beslissen of ze zo'n gesprek wel of niet willen. Tevens kan de patiënt wel nog steeds controleren of de nota klopt.
 
Het is daarbij ook belangrijk dat de patiënt kan controleren of het gesprek in rekening wordt gebracht terwijl het gesprek niet heeft plaatsgevonden. De NZa zegt nog steeds signalen te krijgen van consumenten dat dit gebeurt. Wanneer een apotheker een begeleidingsgesprek declareert, dient er ook een volwaardig gesprek gevoerd te zijn, aldus de NZa. 
 
© Nationale Zorggids