Normal_surgeon_operating__fitzsimons_army_medical_center__circa_1990_neuro_chirurgie_operatie_hersenen_wiki_-c_

Onbeleefde feedback tegen artsen beïnvloedt het handelen van de betrokken arts en verpleegkundigen op een negatieve manier. Dat blijkt uit de resultaten van een studie die is uitgevoerd in Israël en is gepubliceerd in het medische tijdschrift Pediatrics, meldt het Algemeen Dagblad.

De deelnemers aan het onderzoek, artsen en verpleegkundigen die werkzaam waren op de neonatologie-afdeling voor te vroeg geboren kinderen, werd verteld dat ze meededen aan een onderzoek naar teamreflectie. Tijdens het experiment moest een team een pop onderzoeken, die een te vroeg geboren baby moest voorstellen. Een belangrijke arts die met de operatie meekeek, maakte zo nu en dan opmerkingen richting het team. Soms waren die opmerkingen neutraal, maar soms ook behoorlijk onbeleefd.

De onbeleefde opmerkingen hadden een negatieve invloed op het handelen van de artsen en verpleegkundigen. Er werd minder gecommuniceerd tussen de teamleden en ze vroegen elkaar minder om hulp. De kwaliteit van de behandeling nam hierdoor af, concluderen de wetenschappers.

© Nationale Zorggids