Normal_rss_entry-9880

Werknemers van Sanquin-leverancier Fresenius Kabi uit Emmer-Compascuum leggen vanaf zondagavond voor zeker twee dagen het werk neer. Dat meldde vakbond FNV zondag. Daarbij bestaat de kans dat de acties voor onbepaalde tijd zullen duren.

De werknemers zijn boos en bereid actie te voeren voor een fatsoenlijk sociaal plan. Dit bleek tijdens ledenbijeenkomsten op 10 en 11 september, georganiseerd door FNV Procesindustrie en CNV Vakmensen. Leden stemden unaniem voor een ultimatum. Dit ultimatum is op 13 september, 16.00 uur afgelopen. Fresenius voldoet niet aan de eisen, en dus volgen acties.

In juli aankondigde de onderneming aan dat 120 van de 325 arbeidsplaatsen worden geschapt. Fresenius stopt in Drenthe met het maken van bloedzakjes. Die werkzaamheden worden verplaatst naar Tsjechië.

Volgens bestuurder Janwillem Compaijen van FNV zou het bedrijf, in tegenstelling tot het huidige sociaal plan, weinig meer dan het wettelijke minimum van de transitievergoeding bieden. "Dat is voor ons onacceptabel", aldus Compaijen. Hij benadrukte dat ook uitzendkrachten zich achter de actie scharen.

© Nationale Zorggids