Logo_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

Senior inspecteur Marijke Bilkert is donderdag benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Mevrouw Bilkert ontving de Ridderorde voor haar grote betekenis bij de verbetering en professionalisering van infectiepreventie in Nederland. Inspecteur-generaal Ronnie van Diemen reikte de onderscheiding uit namens Zijne Majesteit de Koning tijdens een symposium over 50 jaar infectiepreventie.

Het symposium was mede georganiseerd vanwege het afscheid van mevrouw Bilkert bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. In 1985 begon zij haar carrière bij de inspectie als inspecteur in algemene dienst met als aandachtsveld infectieziekten.

Daarvoor was zij in de zeventiger jaren werkzaam als bacteriologisch analist bij de afdeling ziekenhuisepidemiologie van het Dijkzigt ziekenhuis en in het Centraal Proefdieren Bedrijf van de Erasmus Universiteit als ziekenhuisanalist. Vanaf begin jaren tachtig was zij ziekenhuishygiënist in het Schieland Ziekenhuis te Schiedam.

Marijke Bilkert heeft vanuit haar rol als inspecteur tientallen jaren een hoofdrol gehad in de bestrijding van infectieziekten in Nederland. In de jaren 80 lag de focus vooral op de bestrijding van de infectieziekte AIDS, meer actueel op de epidemie van de Ebola Virus Disease in Westelijk Afrika.
 
Haar laatste werkperiode heeft zij zich er vooral voor ingezet om de toenemende dreiging van antibiotica resistentie het hoofd te bieden. Mede door haar betrokkenheid staat dit onderwerp volgend voorjaar, als Nederland voorzitter van Europa is, boven aan de beleidsagenda op het gebied van gezondheidszorg.

© Nationale Zorggids