Normal_euro-munt1_geld

Zowel de Rechtbank Breda als het Gerechtshof 's-Hertogenbosch hebben een arts die beroep aantekende tegen het vervallen van de btw-vrijstelling voor zijn medische acupunctuurbehandelingen in het gelijk gesteld. Volgens de Belastingdienst is acupunctuur sinds 1 januari 2013 niet meer vrijgesteld van BTW. De behandelingen werden hierdoor 21 procent duurder. Dit meldt De Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging. 

De arts in de zaak heeft al begin 2013 een procedure aangespannen tegen het vervallen van de btw-vrijstelling. Tot 1 januari 2013 was acupunctuur wel vrijgesteld van BTW. Na de Rechtbank Breda heeft nu ook het Gerechtshof 's-Hertogenbosch de arts in het gelijk gesteld. Het Gerechtshof stelt dat alle behandelingen die geregistreerde artsen verrichten voor hun patiënten vrijgesteld horen te zijn en baseert zich daarbij op Europese fiscale regelgeving, Nederlandse belastingwetgeving en de Wet BIG die registratie van en kwaliteitseisen voor artsen regelt. De fiscus heeft volgens het Gerechtshof onterecht gemeend zich op de Wet BIG te kunnen beroepen om acupunctuurbehandelingen door artsen buiten de btw-vrijstelling te plaatsen.
 
De Nederlandse Acupunctuur Artsen Vereniging (NAAV) reageert verheugd op de uitspraak. "Kwakzalvers moet je uit de markt weren maar onze leden zijn eerst en vooral artsen die voldoen aan alle kwaliteitseisen die de wet, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars stellen. Het is ook enorm belangrijk dat na de Rechtbank Zeeland-West-Brabant nu ook het Gerechtshof 's-Hertogenbosch vaststelt dat wanneer een arts acupunctuurbehandeling geeft, hij handelingen verricht op het gebied van de geneeskunst in de zin van de Wet BIG. Dit betekent dat acupunctuur in de handen van een dokter dus als gewoon dokterswerk wordt beschouwd," reageert Albert Fabriek, bestuurslid van de NAAV. 
 
Wanneer de uitspraak van het Gerechtshof onherroepelijk wordt hoeven artsen voortaan geen BTW meer te berekenen over hun acupunctuurbehandelingen.
 
© Nationale Zorggids