Normal_copyright_stockfreeimages_chirurg_arts_operatie

Ongeveer 40 procent van de patiënten kampt met klachten die niet verklaard kunnen worden. Deze patiënten, ook wel de Somatisch Onvoldoende Verklaarde Lichamelijk Klachten (SOLK)-patiënten genoemd, zijn een uitdaging voor de zorg. Zij behoren tot de vijf duurste diagnostische categorieën in ons land. De training helpt artsen bij het geven van hun behandeling. Dit meldt het Erasmus MC. 

SOLK-patiënten zijn duur. Wanneer na medisch onderzoek geen verklaring voor de klachten gevonden wordt, worden er vaak talloze aanvullende onderzoeken aangevraagd. Veel van deze onderzoeken zijn eigenlijk zinloos. De miljoen SOLK-patiënten die Nederland telt voelen zich vaak onbegrepen. Artsen vinden deze patiënten ook moeilijk, omdat ze het moeilijk vinden om om te gaan met de onverklaarbaarheid van de klachten. Onderzoekster Anne Weiland: “Als na alle mogelijke onderzoeken geen diagnose kan worden gesteld, voelt dat als onmacht en vinden veel medisch specialisten het moeilijk om daarmee om te gaan. Vooral wanneer patiënten invaliderende klachten hebben.” 
 
Weiland ontwikkelde een training om artsen te helpen bij hun omgang en behandeling van SOLK-patiënten. Weiland paste een bestaande training voor huisartsen aan voor specialisten en onderzocht vervolgens de effectiviteit. 123 specialisten namen deel aan het onderzoek en 478 patiënten. De meeste specialisten waren internist, neuroloog of maag-darm-leverarts. De training leert artsen om door te vragen op de klachten van de patiënt en meer aandacht te besteden aan de kennis en de ideeën van de patiënt over de klacht. De artsen leerden ook aandacht te besteden aan de impact van de ziekte op het dagelijks leven. Getrainde specialisten bleken effectiever te communiceren met de patiënt en de vragen van de patiënt in de brief aan de huisarts vaker te beantwoorden. Verder leren specialisten overbodig onderzoek achterwege te laten.
 
© Nationale Zorggids