Logo_leefh

Nederlandse cardiologen zien graag dat de overheid weer bevolkingsonderzoek gaat doen onder familieleden van mensen met een hoog cholesterol. Omdat het geld van subsidies twee jaar geleden op was, werd het onderzoek destijds stopgezet. Maar de cardiologen zijn van mening dat onderzoek levens kan redden. Dat meldt RTL Nieuws. 

Tienduizenden mensen lopen op dit moment rond met een hoog cholesterol en dat kan leiden tot hart- en vaatziekten, met alle gevolgen van dien. “Mensen kunnen al op vroege leeftijd een hartinfarct krijgen, omdat ze niet in staat zijn om het cholesterol goed te verwerken”, zegt Janneke Wittekoek, cardioloog van stichting LEEFH. “Op dit moment zijn er 40.000 mensen die een te hoog cholesterol hebben, maar dat niet weten.’’

Een hoop leed zou voorkomen kunnen worden met behulp van bevolkingsonderzoek. Daarom zou het volgens de stichting LEEFH goed zijn als er weer subsidie komt. “Het mooiste is als wij met een subsidie van de overheid het onderzoek kunnen voortzetten, zoals we dat al tien jaar hebben gedaan. In het verleden kostte dat de overheid ongeveer twee miljoen per jaar”, aldus Wittekoek. Met dat geld kunnen ongeveer 2.000 patiënten met een te hoog cholesterol worden opgespoord.

© Nationale Zorggids