Normal_geld

Leden van branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders weigeren de verklaring voor gewaarborgde hulp te tekenen. Ze willen niet afgerekend worden op de kwaliteit van de zorg. Dat meldt Omroep Gelderland. 

Het is de bedoeling dat bewindvoerders de kwaliteit van de zorg controleren om eventuele pgb-fraude te voorkomen. Door de weigering van de bewindvoerders blijft de fraude mogelijk. “Als wij de verklaring tekenen dan nemen wij de verantwoordelijkheid op ons voor de keuze van de zorgverleners, de kwaliteit en de inzet van de zorg. Wij moeten ook bepalen of de zorg thuis nog verantwoord is”, zegt Bram van Vegchel namens de bewindvoerders.

Hij heeft het probleem ook bij de zorgkantoren gemeld. “Wij bewindvoerders kunnen de kwaliteit van zorg niet beoordelen, omdat wij daar niet voor opgeleid zijn en omdat we daar niet de tijd voor hebben. Bovendien is het geen taak voor iemand die het geld beheert.”

Door de weigering is er niemand die zorgdeclaraties controleert. Er is daardoor geen zicht op de kwaliteit van de zorg en de uren die worden geleverd. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid erkent dat de gewaarborgde zorg niet werkt. “Bewindvoerders beroepen zich op het Burgerlijk Wetboek, waarin staat dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de zorg. Een bewindvoerder is alleen voor de administratie en financiën verantwoordelijk”, aldus de bewindsman. Hij gaat niet in op de vraag hoe fraude in de toekomst te voorkomen. 

© Nationale Zorggids