Normal_huishouden1

Van de 871 bezwaarschriften die in Utrecht zijn ingediend tegen de versobering van de huishoudelijk hulp zijn de meeste ongegrond (41 procent) of niet-ontvankelijk (18 procent) verklaard. 318 bezwaarschriften (37 procent) zijn voor een deel gegrond verklaard. Dat meldt Binnenlands Bestuur. 

De gemeente Utrecht had haar beleid ten aanzien van de huishoudelijk hulp versoberd en met 871 bezwaarschriften is het van de gemeenten die hun beleid hebben aangepast koploper in Nederland. Volgens wethouder Margriet Jongerius (GroenLinks) is het aantal bezwaarschriften hoger dan Utrecht gewend is bij de Wmo. Ook de (gedeeltelijk) gegrond verklaar bezwaarschriften vallen volgens haar hoger uit dan gebruikelijk.

“Definitieve duidelijkheid over de positie van de huishoudelijke hulp binnen de Wmo 2015 en de mogelijkheden van gemeenten om daar een eigen invulling aan te geven zal pas ontstaan na uitspraken van de Centrale Raad. Dergelijke uitspraken zijn belangrijke, landelijke ijkpunten”, aldus Jongerius. Twee rechtszaken uit Utrecht liggen nu bij de Centrale Raad van beroep, net als enkele zaken van andere gemeenten.

In enkele rechtszaken heeft de meervoudige rechtbank van Utrecht aangegeven dat onderzoek naar de individuele situatie niet altijd zorgvuldig heeft plaatsgevonden. Het college geeft toe dat de communicatie met de cliënten beter had gekund. Er zijn nu huishoudcoaches aan de slag gegaan en er is aan aanbieders gevraagd om te melden als een versobering van de huishoudelijke hulp tot problemen leidt. 

© Nationale Zorggids