Normal_down

Het succesvolle televisieprogramma SynDROOM laat vooral de leuke kant van verstandelijke gehandicapten zien. De mindere kant wordt niet getoond. Dat schrijft gehandicaptenbegeleidster Ilona Oskam (28) in een open brief een presentator Johnny de Mol, meldt het Algemeen Dagblad. 

Het programma won onlangs de Gouden Televizier-Ring, maar Oskam zapt het liefst weg als zij voorstukjes van het programma voorbij ziet komen. Johnny weet precies tien blije mongooltjes eruit te pikken, schrijft ze in de brief.

“Ik werk niet met leuke knoop-in-je-zakdoek-mongooltjes, maar met dwarse downers. Het gebeurt meer dan regelmatig dat ik geslagen word, er een stoel rakelings langs mijn hoofd wordt gesmeten of dat ik een cliënt noodgedwongen vast moet houden voor de veiligheid van hemzelf, van mij en alle anderen die aanwezig zijn", aldus Oskam.

De begeleidster wil het programma niet met de grond gelijk maken en dat De Mol door blijft gaan met de uitzendingen. Maar ze hoopt juist dat het programma het verschil maakt en dat er meer aandacht komt voor problemen in de zorg. “Ik hoop toch zo dat jij, dat Nederland, dat wie dan ook ziet hoe het werkelijk gesteld is met de zorg in Nederland. Hoe het er echt aan toe gaat. Ik denk dat de tranen je dan ook over de wangen lopen. Niet zoals wanneer jij het eindresultaat van je programma ziet, gemixt en wel, inclusief een bijpassende eindtune."

© Nationale Zorggids