Normal_trapezius_gray409

Nederlanders blijken volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau Europees kampioen zitten. TNO onderzoek wijst daarnaast uit dat lang zitten de kans op ziektes en zelfs vroegtijdig overlijden vergroot. De gezondheidsrisico's van langdurig achtereen zitten staan echter nog onvoldoende op ons netvlies, zo vindt de Nederlandse Chiropractie Associatie (NCA).

Chiropractie vormt binnen de preventie van rugklachten een onmisbare beroepsgroep. Uit onderzoek blijkt dat 86 procent van de mensen met gewrichtsklachten gebruikmaakt van complementaire zorg. De NCA is de beroepsorganisatie van chiropractoren in Nederland en heeft in de afgelopen jaren gezien dat er een zorgwekkende zitcultuur is ontstaan. Met name op de werkvloer heeft fysieke arbeid veelal plaatsgemaakt voor zittend werk en de gevolgen hiervan zijn evident binnen verschillende takken van de gezondheidszorg. De inzet van chiropractie maakt het mogelijk om rugklachten te voorkomen en kan zelfs 320 miljoen euro op jaarbasis besparen. Onderzoek toont aan dat chiropractie onder andere leidt tot 23 procent minder gebruik van röntgenfoto's, 31 procent minder rugoperaties en 40 procent minder ziekenhuisopnames. 
 
Om de negatieve gevolgen van te veel zitten onder de aandacht te brengen, heeft de NCA de 'Sta op voor je rug'-campagne gelanceerd. De publiekscampagne loopt door tot het einde van het jaar. De campagne bestaat onder andere uit diverse social media acties, filmpjes van mascotte Mooph en een landelijke rugscreeningsdag bij NCA chiropractoren op 7 november. Kijk voor meer informatie op www.staopvoorjerug.nl.
 
© Nationale Zorggids