Normal_agressie

Bijna een kwart van de werkzame Nederlandse beroepsbevolking (23 procent) krijgt te maken met agressie en geweld op het werk. Het gaat om ongeveer 1,6 miljoen mensen. Vooral mensen in de zorg moeten het ontgelden. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO, meldt De Telegraaf. 

Volgens TNO-onderzoeker Seth van den Bossche krijgen 200.000 mensen heel vaak te maken met geweld. Deze medewerkers worden uitgescholden, bespuugd, geschopt of in ernstige gevallen zelfs met een wapen bedreigd. Veelal gaat het om verbaal geweld, maar ook dat kan grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld in de vorm van een burn-out voor de medewerker.

TNO heeft berekend dat agressie en geweld op het werk leidt tot 2,9 miljoen extra verzuimdagen per jaar. De kostenpost bedraagt ongeveer 600 miljoen euro aan loondoorbetaling bij ziekteverzuim. Naast zorgpersoneel, moeten winkelpersoneel en woningcorporaties het vaak ontgelden.

Minister Asscher van Sociale Zaken deed gisteren een oproep aan zestien grote bedrijven om hun aanpak en ervaringen meer te delen met andere bedrijven. Op die manier hoopt de bewindsman het geweld te laten afnemen.

© Nationale Zorggids