Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_arts

Geneeskundestudenten zouden harder getroffen zijn door de invoering van het leenstelsel dan andere studenten. Dat zeggen de belangrijkste organisaties voor studenten geneeskunde. De studenten willen daarom geld voor het lopen van co-schappen. Vanmiddag wordt een petitie met ruim 21.000 handtekeningen hiervoor aangeboden aan de vaste Tweede Kamer commissie voor OCW. Dat meldt NOS.

Edwin Duijzer van de organisatie De Geneeskundestudent legt uit dat studenten geneeskunde niet de optie hebben om naast hun studie een bijbaan te hebben. Tijdens het lopen van co-schappen kunnen de studenten niet werken, omdat de stageperiode al meer dan fulltime is. Volgens Duijzer besteden de studenten er zo'n 55 uur per week aan. De studenten willen daarom een stagevergoeding. “Wij willen een tegemoetkoming aan co-schappen van rond de 280 euro per maand. Dat bedrag is gelijk aan de voormalige basisbeurs”, legt Duijzer uit.
 
Volgens het Centraal Plan Bureau bouwt de gemiddelde student een studieschuld op van 26.000 in het nieuwe leenstelsel. Uit onderzoek van de studentenorganisaties blijkt dat studenten geneeskunde hier ruim boven zitten met 38.000 euro, wat grotendeels wordt opgebouwd tijdens de co-schappen. Mensen zouden vaak denken dat alle artsen tonnen verdienen. “We worden niet allemaal die goedverdienende specialist”, zegt Esmé Eggink van het Landelijk Overleg Coassistenten hierover. “Maar een derde van ons wordt specialist. Ook wordt de arbeidsmarkt voor basisartsen steeds slechter.”
 
Eggink zegt bang te zijn dat zo'n hoge studieschuld mensen afschrikt om voor een geneeskundestudie te kiezen. Als veel mensen afhaken, doet er maar een kleinere groep mee met decentrale selectieprocedure om geneeskundestudenten te selecteren. “Dan kan je niet meer de beste studenten uitkiezen. Iedereen met de ambitie om arts te worden moet mee willen doen”, pleit Eggink. In maart stuurden de organisaties al een brief naar minister Bussemaker van Onderwijs die toen beloofde te kijken naar de financiële situatie van co-assistenten. Een officieel antwoord is er nog niet. De vergoeding wordt in eerste instantie gevraagd aan het ministerie van Onderwijs. 
 
© Nationale Zorggids