Normal_zwangerschap_ziekenbed_zuster_verpleegkundigen_zwanger_baby
Jolanda Dwarswaard van de Hogeschool Rotterdam en Hester van de Bovenkamp van de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben een handreiking ontwikkeld voor verpleegkundigen die in hun werk te maken hebben met ethische dilemma’s. Met deze handreiking wordt ingespeeld op de verwachting dat patiënten in toenemende mate een actieve rol gaan vervullen in een meer gelijkwaardige relatie met de zorgverlener. Hierbij kunnen zich ethische dilemma’s voordoen. Dit meldt de Hogeschool Rotterdam.
Waarden en normen kunnen in verschillende situaties en door verschillende mensen anders worden geïnterpreteerd. De waarden van een zorgprofessional en een patiënt of zorgprofessionals onderling kunnen botsen. Er is dan sprake van een ethisch dilemma. De zorgprofessional bevindt zich dan in een situatie waarin door het handelen naar een bepaalde waarde een andere waarde niet nagestreven kan worden. 
 
Uit onderzoek blijkt dat verpleegkundigen vaak wel dilemma’s tegenkomen, maar deze niet expliciet bespreken met collega’s. Discussie over deze dilemma’s is niet alleen van belang voor de kwaliteit van zorg, maar ook voor het welbevinden van zorgverleners. De handreiking is bedoeld om deze discussie te ondersteunen. In de handreiking beschrijven Dwarswaard en Van de Bovenkamp een vijftal casussen met botsende waarden van verpleegkundigen en patiënten. Bij iedere casus is nagedacht welke oplossingen denkbaar en haalbaar zijn. 
 
© Nationale Zorggids