Normal_privacy

Privacygevoelige informatie van kwetsbare kinderen worden door gemeenten, politie en Veilig Thuis-organisaties onveilig verstuurd. Ze maken geen gebruik van een beveiligd systeem en als ze dat wel doen, dan kan het voorkomen dat het systeem hapert. Dat meldt de NOS. 

Sinds de transitie van de zorgtaken zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Om de enorme berichtenstroom over de zorg in goede banen te leiden, heeft het Rijk een systeem bedacht: de Collectieve Routeer Voorziening (CORV). Gemeenten, politie, Veilig Thuis-organisaties, het Justitieel Incasso Bureau en de Raad voor de Kinderbescherming maken gebruik van dit systeem. Maar de hulpverleners wisselen de informatie over het algemeen onveilig uit via e-mail of per post.

Sinds het begin van dit jaar zijn gemeenten verplicht om dit systeem te gebruiken. Uit cijfers van de Raad voor de Kinderbescherming blijkt dat in 35 procent van de gevallen het systeem niet gebruikt wordt. De Raad vindt dit percentage te hoog en investeert om die reden in voorlichting aan de betrokken partijen.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is het systeem wel betrouwbaar. Wel erkent het overheidsorgaan dat enkele gemeenten en Veilig Thuis-organisaties moeite hebben om op het systeem aangesloten te worden en het op de juiste manier te gebruiken.

De bedoeling is dat in 2016 de communicatie via CORV wordt uitgebreid.

© Nationale Zorggids