Logo_download
Om de zorg in de toekomst hoogwaardig, toegankelijk en betaalbaar te houden moeten medisch professionals meer managementfuncties binnen de zorg gaan bekleden. Dat betoogt prof. Carina Hilders in haar oratie ‘Tijd voor Medisch Leiderschap’. Hilders aanvaardt vandaag de bijzondere leerstoel Medisch Leiderschap en Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, vanwege de Academie voor Medisch Specialisten. Dit meldt de universiteit.
Medisch professionals moeten meer als verbinder fungeren tussen patiënt en steeds complexere zorgomgeving. Om zorg in de toekomst kwalitatief hoogwaardig, toegankelijk en doelmatig te houden is er behoefte aan leiderschap, zodat het managementdomein en het medisch domein met elkaar worden verbonden, aldus Hilders.
 
Uit recent onderzoek van het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iBMG) naar de rol van de medisch manager blijkt dat er onder medische professionals vaak nog te weinig waardering is voor managementposities binnen de zorg. Daarnaast ontlenen medisch professionals in managementfuncties hun status vaak nog aan hun medische ervaring en competenties in plaats van managementcompetenties.
 
Hilders pleit ervoor dat professionals in de zorg hun toegevoegde waarde voor de patiënt duidelijk moeten maken in posities binnen en buiten het ziekenhuis. Ook zal er meer tijd en financiële ruimte binnen medische opleidingen en onderwijs moeten worden gemaakt voor de ontwikkeling van managementcompetenties. Voorafgaand aan de oratie wordt het symposium ‘Medisch leiderschap 2015’ georganiseerd.
 
© Nationale Zorggids